Predchádzajúci výskum dokázal, že pravidelné striedme pitie kávy alebo
čaju dokáže redukovať zápaly. Štúdie tiež preukázali, že pitie týchto
nápojov môže posilňovať hematoencefalickú bariéru. Oba tieto faktory
vedci v minulosti spojili s redukciou rizika vzniku demencie, píše
portál Medical Xpress.
Výskumníci z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia v Číne sa rozhodli
zistiť, či existuje priame spojenie medzi pitím nápojov s obsahom
kofeínu a demenciou. Výsledky svojho výskumu zverejnili v septembri v
odbornom žurnále Nature Scientific Reports.
Čínski vedci skúmali údaje z databázy UK Biobank, ktorá zhromaždila
zdravotnícke údaje od viac než 500.000 osôb. Výskumníci však v štúdii
využili údaje "len" 453.513 osôb z databázy a aplikovali na ne Coxov model proporcionálnych rizík (Coxovu regresiu).
Vedci hľadali spojenia medzi pravidelnou konzumáciou kávy alebo čaju a
znížením rizika vzniku demencie. Zohľadňovali aj ďalšie faktory s
potenciálom ovplyvniť výsledky, napríklad prítomnosť srdcového ochorenia
alebo iné zdravotné problémy vrátane vysokého krvného tlaku.
Analýza zistila, že u ľudí s hypertenziou hrozilo vyššie riziko vzniku
demencie ako u ľudí s normálnymi hodnotami krvného tlaku. Štúdie zároveň
uvádza, že ľudí s hypertenziou, ktorí denne vypijú pol až jednu šálku
kávy alebo štyri až päť šálok čaju, ohrozuje nižšie riziko vzniku
demencie ako ľudí, ktorí kávu ani čaj nepijú.
Podľa vedcov záleží i na druhu konzumovanej kávy – najprospešnejšia bola
káva z čerstvo pomletých zŕn, uvádza portál Medical Xpress.
Autori štúdie predpokladajú, že pokles rizika vzniku demencie u
konzumentov kofeínových nápojov trpiacich hypertenziou možno pripísať na
vrub redukcie zápalov. Upozorňujú však, že štúdia hľadala korelácie a
že na pochopenie spojenia medzi konzumáciou kofeínu pacientmi s
hypertenziou a vznikom demencie je potrebný ďalší výskum.